Amaç ve Kapsam

AMAÇ: Ülkemizin ihtiyacı olan bilim insanının yetiştirilmesi için, TÜBİTAK tarafından sağlanan desteklerle, Sağlık Bilimleri temel alanında öğrenim gören lisans öğrencilerinin üretken yönlerinin ortaya çıkarılmasına ve bilimsel araştırma yapmaya yatkınlıklarının gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. Ülkemizin farklı üniversitelerinde Sağlık Bilimleri temel alanında eğitim görmekte olan öğrencileri erken safhada bilimsel araştırma kültürü konusunda haberdar etmek ve inovatif yönlerini ortaya çıkarmak, kariyerlerini planlamada farkındalık oluşturmak ve motive etmektir. Böylece eğitim ve öğretim hayatlarında araştırma sorusu sorabilmeyi ve geliştirebilmeyi, hipotezlerini test etmeyi, inovasyonu ve proje hazırlamayı öğrenecek, motive olmaları sağlanacaktır.

KAPSAM: Sağlık Bilimleri temel alanında öğrenim gören lisans  öğrencilerinin alanlarında bilimsel bir fikri proje önerisi haline getirme becerilerini geliştirmektir. Bilimsel bir problemi belirleme, ilgili konuya ve alana ait bilimsel literatüre erişim, alana ait literatüre yönelik bilimsel değerlendirme, proje hazırlama becerisi ve projenin yazılı sunumu için ilgili yeterliklere sahip olmalarını sağlamaktır. Eğitim etkinliği ders programında ayrıntısı yer alan başlıklarda bilimsel düşünce, bir bilimsel eser nasıl kritik değerlendirilir konularında teorik ve pratik uygulamaları kapsamaktadır. Proje eğitim ekibi sağlık bilimleri alanında farklı üniversitelerden öğretim üyeleri olup; daha önce birlikte ve ayrı ayrı bilimsel etkinlikler (ör. 2237 B proje eğitimi ve 2237 A Bilimsel eğitim etkinliği) gerçekleştirmiştir. Proje ekibinde uzun yıllar Amerika ve Avrupa Üniversitelerinde akademisyen ve AR-GE firmalarında değişik akademik ve idari pozisyonlarda çalışmışlık ve patent deneyim tecrübesi bulunmaktadır. Özellikle bu bağlamda dünyada araştırma faaliyetleri ve mezuniyet sonrası kariyer konusunda önemli tecrübeleri Sağlık Bilimleri temel alanında öğrenim gören öğrencileri ile paylaşma potansiyelindedirler.

Eğitim programı kapsamında başvuru belgeleri arasında ayrıntısı yer almakta olan teorik dersler, uygulamalı ve interaktif eğitimler 4 günlük bir programda yetkin eğiticiler olarak bu konularda tecrübeli akademisyenler tarafından yürütülecektir. Katılımcılara, proje hazırlama öncesi bilinmesi gereken; temel kavramlar, bilimsel araştırma konusunun seçimi, Hipotez kurma, Araştırmanın planlanması, Araştırma sonuçlarının analizi ve dokümantasyonun konuları, inovasyon etkileşimli olarak anlatılacaktır. Verilen bilgiler doğrultusunda katılımcılara proje yazımı konularında uygulamalar yaptırılacaktır.

Toplamda etkinliğe katılması öngörülen kursiyer sayısı 30 olarak planlanmıştır. Kursiyerlerin yaklaşık %30’luk kısmını farklı Üniversitelerde (Trakya Üniversitesi dışında katılım sağlayan) eğitimlerini devam ettiren öğrenciler oluşturulacaktır. Gruplar arasında etkin bir eğitim ve multidisipliner araştırmaya kursiyerleri teşvik etmek amacıyla şubelere ayrılan öğrenciler olabildiğince farklı üniversitelerde okuyan öğrencilerden oluşturulacaktır. Teorik eğitimler sonrası eğitmenler kontrolünde her şubede ki öğrenciler 5 küçük gruba ayrılacak (her grupta yaklaşık 6 öğrenci yer alacak şekilde) daha verimli, anlaşılabilir, multidisipliner ekip ruhu oluşturularak katılımcılara, proje hazırlama öncesi bilinmesi gereken; temel kavramlar, bilimsel araştırma konusunun seçimi, hipotez kurma, araştırmanın planlanması, araştırma sonuçlarının analizi ve dokümantasyon konuları etkileşimli olarak anlatılacaktır.

Verilen bilgiler doğrultusunda katılımcılara proje yazımı konularında uygulamalar yaptırılacaktır. Uygulamalar yapılırken yaklaşık 6 kişilik gruplar için belirlenen eğitmenler her gün farklı gruplara danışmanlık yapacaktır (ders programında ayrıntılar mevcuttur) ve böylece kursiyerlerin eğitmenlerin tamamıyla uygulama yapma ve eğitimcilerin tamamının bilgi birikimlerinden faydalanmaları sağlanacaktır.

Bu içerik 22.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 231 kez okundu.